Terugblik bijeenkomst Zweedse familiecentra

Nieuwsbrief Oktober

Generalistisch werken rondom jeugd en gezin

Na ontvangst van de bijna 30 deelnemers en een welkom door Thijs Tuenter van het NJI, startte het inhoudelijke programma met een presentatie door Martina Larsson en Asa Westergren over de Zweedse Familiecentra. De kern van het zweede familjecentraler

Deze centra zijn primair bedoeld voor zwangeren en gezinnen met jonge kinderen (tot 6 jaar) en dienen als plek voor ouders en kinderen om elkaar te ontmoeten en contact te leggen. Dit krijgt onder andere vorm door middel van muziek, themadiscussies en een kopje thee. Voor kinderen bestaat er de mogelijkheid om met elkaar te spelen. Het doel van de familiecentra is de sociale netwerken van gezinnen te vergroten en te versterken. Dit sterke sociale netwerk kan voorkomen dat een gezin gebruik moet maken van de hulpverlening.

In het familiecentra zijn naast andere gezinnen ook professionals aanwezig zoals de gemeentelijke social workers, verloskundigen en jeugdverpleegkundigen van het consultatiebureau. Dit team heeft gezamenlijk voldoende kennis en kunde om de simpele opvoedingsvragen en milde problematiek op te pakken. Bij de aanpak van een vraag of probleem handelen deze professionals als volgt:

  • In eerste instantie zoeken ze de verbinding met andere gezinnen. Mocht er dus al eerder een ouder zijn geweest met dezelfde vraag, dan worden beide ouders in de familjecentraler met elkaar in contact gebracht zodat ze elkaar kunnen helpen. 
  • Mocht dit het gezin onvoldoende ondersteunen dan kan een professional zelf hulp bieden. 
  • Tot slot bestaat er de mogelijkheid om te verwijzen naar de hulpverlening, maar dit wordt enkel gedaan wanneer dit noodzakelijk is. 

Bij zorgen over het welzijn van kinderen –inclusief kindermishandeling-, wordt een melding gedaan bij de gemeente.

Kenmerkend in de familjecentraler is de inzet op de verbinding van mensen met elkaar. Niet enkel tussen individuen maar ook met de groep als geheel. Wanneer de professionals in het team merken dat dezelfde vraag bij meerdere mensen speelt dan organiseren ze bijvoorbeeld een thema-avond of een groepsdiscussie over dit onderwerp.

Bijna alle (toekomstige) ouders komen in contact met het familiecentrum. Dit komt doordat de verloskundige onderdeel uitmaakt van het centrum. Aan de toekomstige ouders die zij zien worden ouderschapscursussen geboden. Hier wordt gesproken over de bevalling, maar ook over de invloed van een kind op de relatie tussen mensen. Ongeveer 85% van de nieuwe ouders komt naar deze cursussen toe. Omdat deze curussen plaatsvinden in de familiecentra, zijn de nieuwe ouders al bekend met deze plek en weten ze wat het centrum kan bieden.

Het Familiehuis-West

Geinspireerd door de familiecentra in Zweden is de gemeente Enschede aan de slag gegaan met het opbouwen van een familiehuis. Aanleiding is dat onderzoek o.a. laat zien dat bij baby’s van 4 maanden oud al ongelijkheid te zien is en dat veel aanstaande ouders de toegang tot reguliere voorzienignen niet weten te vinden. Daarnaast is het aanbod voor voorbereidende ouderschaps- en opvoedsteun vrij beperkt en individueel gericht.

Wilma Meere, projectleider voor het familiehuis in Enschede, vertelt dat ze in Enschede hebben ervaren hoe belangrijk het is om vanuit een gemeenschappelijke visie en missie op pad te gaan. Centraal staat het benutten van wat er al is, aansluiten bij daar waar de energie zit en van daaruit doorbouwen. Kleine stapjes vooruit, samen onderzoeken hoe je de uitdagingen die je tegenkomt het hoofd kunt bieden. Vanuit de overtuiging dat als je ergens in gelooft je niet moet opgeven. En vanuit de overtuiging dat je niet in één keer een concept hoeft neer te zetten, maar het concept ook gaandeweg mag laten ontstaan.

In Enschede zijn ze net gestart. Er wordt actieonderzoek gedaan naar de resultaten.

Meer weten?

Zie bijgaand de presentaties. 

Presentatie familjecentraler 

Presentatie familiehuis West Enschede

 

Contact Zweedse familjecentraler: 

Martina Larsson: martina.s.larsson@rjl.se 

AsaWestergren: Asa.Westergren@regionostergotland.se 

Contact het familiehuis West: 

Wilma Meere: wilma@wmprojecten.nl

Ik wil me aansluiten bij Associatie voor Jeugd