Bijeenkomst Zweedse familiecentra

lessen voor jouw lokale jeugdaanpak

Op dinsdagochtend 1 oktober organiseren het Nederlands Jeugdinstituut, de Associatie
Wijkteams en de Associatie voor Jeugd een bijeenkomst over het Familie Centrum uit Zweden.

Zweedse familiecentra 

Martina Larsson en Asa Westergren van de Zweedse Verenging voor Familiecentra vertellen over  de werking van het Familie Centrum in Zweedse gemeenten. Een Familie Centrum is een  preventieve en laagdrempelige voorziening in Zweden die gericht is op ontmoeting tussen en  ondersteuning van jonge gezinnen. Je kunt als gezin zonder afspraak binnen stappen. De  voorziening is een ontmoetingsplek voor ouders en hun kinderen en met name gericht op het  versterken van de band met en tussen ouders. In een familiecentrum bevinden zich  jeugdgezondheidszorg, sociaal werk, opvoedondersteuning en voorschoolse educatie. Om  ondersteuning vragen is voor ouders op deze manier zo laagdrempelig mogelijk. 

Familiecentrum in Enschede 

Geïnspireerd hierop is de gemeente Enschede de afgelopen periode aan de slag gegaan met het  realiseren van een familiecentrum. Projectleider Wilma Meere neemt ons mee in  hun ervaringen, in de uitdagingen die Enschede is tegengekomen en in wat dit concept hen heeft  opgeleverd. 

Programma bijeenkomst 

Tijdens de bijeenkomst is voldoende tijd voor de dialoog over de (beleids-)lessen die we uit deze  aanpak halen. We gaan onder andere in op de vraag hoe je als organisatie verbinding creëert met  en tussen ouders. En hoe je zorgt voor stevige samenwerking tussen verschillende  maatschappelijke organisaties die om het gezin heen staan. Het programma zal  achtereenvolgens bestaan uit: welkom en kennismaken, presentatie Zweedse familiecentra en  uitwisseling, presentatie familiehuis Enschede en uitwisseling, dialoogtafels. Aansluitend is er  tijd om samen te lunchen of een lunchpakket mee te nemen. 

Aanmelden 

Laat je je graag inspireren door de Zweedse Familie Centra? Wil je horen hoe Enschede met dit  concept aan de slag is gegaan? En wil je met anderen verkennen wat deze aanpak voor jouw  organisatie of regio zou kunnen betekenen? Meld je dan aan bij Thijs Tuenter van het Nederlands  Jeugdinstituut (t.tuenter@nji.nl). Je bent van harte welkom om ook partners mee te nemen!

Ik wil me aansluiten bij Associatie voor Jeugd