20190129 logo verdiwel

Op initiatief van de Associatie voor Jeugd en Verdiwel is een groep bestuurders uit de kinderopvang, het onderwijs, welzijn, lokale (wijk)teams en specialistische jeugdhulp met elkaar aan het nadenken over hoe we kunnen voorkomen dat alledaagse uitdagingen in het opgroeien en opvoeden van kinderen escaleren tot ernstige problemen. We willen hiertoe inzetten op het versterken van het dagelijks leven en zoeken naar manieren waarop wij bij kunnen dragen aan een veelzijdige opgroei- en opvoedomgeving waarin opvoeders zich gesteund weten in het nemen van verantwoordelijkheid en het aanpakken van de uitdagingen die zij tegenkomen. 

191023 NB curpreEerder ingrijpen om erger te voorkomen. En daarbij gebruik maken van data en kennis. Daar draait het om bij Smart Start. Programmamanager Vivian Jacobs vertelt over de factoren die Smart Start noodzakelijk maken en over de Kernstrategie van Smart Start, waarvan Design Thinking een belangrijk onderdeel is. Smart Start is een samenwerkingsverband van Sterk Huis, CentERdata, Data Science Center Tilburg en de regio Hart van Brabant: de gemeenten Goirle, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden en Tilburg.

smilingOp 20 juni was er een inspirerende sessie over vakmanschap. Tijdens deze sessie deelden Sjoerd Robijn en Karen Jonkers namens Netwerk & Co belangrijke instrumenten met ons over leren in netwerken. José Koster sprak over transformatie en kwetsbaarheid, over het cruciale verschil tussen opvoederschap en ouderschap en over het belang van in verbinding en contact staan met jezelf en met je omgeving. Ter inspiratie mailen we je bij deze de handouts van de door hen gegeven presentaties. 

curatiepreventieOp 4 oktober organiseerde de Associatie voor Jeugd, Verdiwel en de Associatie Wijkteams de derde inspiratiesessie “Van curatie naar preventie”. 

Binnenkort komt hier het verslag... 

 

logos

 

 

 

 

20190314 094537

Of je nu generalist bent of specialist, in een vrijwillig of gedwongen kader je vak uitoefent, de transformatie en het streven naar daadwerkelijk met en in de context van kinderen en gezinnen werken stelt eisen aan iedereen die actief is in de zorg voor jeugd.

Op 14 maart is een gemêleerde groep van bestuurders, beleidsmakers en jeugdprofessionals met elkaar in gesprek gegaan over het vakmanschap van de jeugdprofessional en de ontwikkelopgave die dit met zich meebrengt. Aan de hand van prikkelende sprekers zijn zij op zoek gegaan naar gemeenschappelijke delers en vergezichten die hen helpen om nu de juiste keuzes te maken voor de toekomst.