artikel JeugdCO 1De Zwerm heeft als missie om radicaal te breken met de praktijk van drang en dwang en om kinderen veilig te laten opgroeien in de eigen omgeving, ook als het ingewikkeld wordt. Via intensieve gesprekken aan Zwermtafels met ouders, professionals en bestuurders heeft de Zwerm de afgelopen 3 jaar ontdekt dat vooral de attitude van ALLE professionals daarin doorslaggevend is: zowel jeugdhulpverleners als jeugdbeschermers. Met compassie en vasthoudendheid werken en relaties aangaan. En daarbij gesteund én gefaciliteerd worden door organisaties en gemeenten.
In november 2016 heeft de Zwerm voorlopers op dit terrein gevraagd welke opdrachten zij zien voor de komende jaren.

 

c rijlaarsdamEen Tilburgs project om vrouwen met psychische of verslavingsproblemen aan de anticonceptie te krijgen, is een groot succes. Verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam praat met de vrouwen en helpt hen met de voorbehoedsmiddelen.

Van de eerste dertig kwetsbare vrouwen - bij wie een zwangerschap nu slecht zou uitkomen - die Connie Rijlaarsdam van de GGD Hart voor Brabant bezocht, besloten er 25 vrijwillig om voorbehoedsmiddelen te gaan gebruiken. Inmiddels tonen andere grote steden belangstelling voor deze aanpak.

Connie Rijlaarsdam bezocht vrouwen die bijvoorbeeld dakloos zijn, een verslaving of een verstandelijke beperking hebben of slachtoffer zijn van huiselijk geweld. "Of een combinatie van die problemen. Het waren allemaal vrouwen die in deze fase van hun leven geen kinderen zouden moeten krijgen.''

zwerm2De Zwerm heeft besloten het thema ‘vertrouwen’ de komende periode in gesprek te brengen. Zij wil daarover met medewerkers gesprekken voeren in de eigen instellingen. Maar ook met ouders! Centrale vraag is: ‘wat betekent dat, werken in vertrouwen?’ Deze vraag beperkt zich niet alleen tot het werkveld van de professional; maar raakt ook de bestuurder en de relatie met gemeenten… Hiermee zet De Zwerm een volgende stap, voortbouwend op de landelijke beweging van het tegengaan van dwang en drang.

De Zwerm ontwikkelt een pamflet, dat het gesprek hierover kan ondersteunen. Zij wil eerst in eigen kring een aantal gesprekken voeren om te bekijken of dit een goede vorm is. 

zwerm2Grote opkomst- voor de jeugddag. 
In oktober 2015 stond de Zwerm in een bomvolle zaal op de  -Voor de jeugd dag- !
Op de 'Voor de Jeugd-dag organiseerden we  een ‘Zwermtafel’: een gesprek over de zin en onzin van de groeiende praktijk van drang-modules.  Met medewerking van Marleen Beumer (OKT Amsterdam),  Wim Spierings (Rotterdam), Martin Sitalsing (JB Noord), Goos Cardol (Raad vd Kinderbescherming),  Annelies Schutte (VNG) Hans Jagers (Inspectie) en onder leiding van Hans Nusse en Gerdi Meyknecht.  De zaal bleek te klein! Veel professionals en bestuurders kwamen op dit thema af, tot in de gang zaten deelnemers midden in dit gesprek.

Zwerm LogoDe Associatie voor Jeugd gelooft dat de zorg voor jeugd écht anders kan en ook moet. Geïnspireerd door een werkbezoek aan Denemarken is in juni 2013 'De Zwerm' gestart; een beweging die toewerkt naar zorg voor jeugd zonder dwang. Deze groep voortrekkers ziet zorg voor jeugd 'zonder dwang' als voorwaarde om écht tot transformatie in de zorg voor jeugd te komen.

Transformatie: van dwang en drang naar vertrouwen

 

Geïnspireerd door een werkbezoek aan Denemarken is in juni 2013 ‘De Zwerm’ gestart; een beweging die bouwt aan het bevorderen van vertrouwen en het terugdringen van drang en dwang in de zorg voor jeugd. Een groep bestuurders vanuit de Associatie Jeugdzorg gelooft dat de zorg voor jeugd écht anders kan en ook moet. En zich in de praktijk al anders ontwikkeld. Deze jeugdzorgbestuurders nemen het initiatief om het gesprek hierover te verdiepen en de gewenste ontwikkeling te versnellen.