NEVER WASTE A GOOD CRISIS…
 
Heeft het omgaan met de corona-crisis ons wat
geleerd over onze transformatie-opdracht?

Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Inmiddels is ook Nederland besmet met het coronavirus. Het coronavirus heeft voor alle Nederlanders grote gevolgen. Ook in de zorg voor jeugd, zowel voor de betrokken kinderen en gezinnen als voor professionals en organisaties. 


De uitnodiging als pdf lezen... klik hier

Samen doen en samen leren
De Associatie voor Jeugd is bij uitstek het netwerk waar bestuurders uit diverse jeugd-domeinen 
samen komen; ook om samen te leren. We zien dat naast belemmeringen deze tijd ook uitnodigt voor creatieve oplossingen, het leggen van snelle verbindingen, die eerder nauwelijks mogelijk of realiseerbaar leken. De Coronacrisis daagt uit om ‘het hokjes-denken’ achter ons te laten; de focus ligt meer op samen in actie komen en daarvan leren. 

Tegelijkertijd worden sommige patronen in het transformatieproces juist nu zichtbaarder. 
Het zoeken naar oplossingen doet een groot appel op het persoonlijk leiderschap van bestuurders en op de kwaliteit van het netwerk. 

Waarde van reflectie en inzichten collectiveren
Wij zien om ons heen dat bestuurders juist op dit moment behoefte hebben om te reflecteren op wat deze periode betekent of potentieel kan betekenen.  Even een pas op de plaats maken en juist nu jezelf, mogelijk samen met belangrijke ketenpartners, de tijd gunnen om te reflecteren. 

Ben ik meer ‘opgave-gericht’ geworden in deze periode en hoe hebben we dat samen gedaan? Welke patronen zijn zichtbaarder geworden? Wat zegt ons dat over hoe we verder zouden kunnen in onze regio? Samen met het NJi willen wij in deze behoefte voorzien. Dat doen we door regionale leer- reflectie bijeenkomsten te ondersteunen. Daarin zal het NJi ook jullie kennis, inzichten en de consequenties die jullie daaraan verbonden hebben voor de uitvoering verzamelen.  Tijdens ons najaarscongres op 19 en 20 november gaan we daarover gezamenlijke in gesprek. Wat beklijft? Wat inspireert ons? Hoe willen we verder door ontwikkelen?

Ook in jouw regio?
Vind je een pas op de plaats en een reflectief gesprek (met jouw netwerkpartners uit de regio) juist in deze tijd de moeite waard? 

De Associatie voor Jeugd helpt jou, ondersteund door het NJI, bij de voorbereiding van een dergelijk gesprek. Het NJi kan jou als gespreksbegeleider ondersteunen. De initiatiefnemer van het gesprek bepaalt wie betrokken wordt bij een reflectief gesprek. In een voorgesprek met de associatie en het NJi wordt gekeken naar context en eventuele vraagstukken die leven. Eventueel ondersteunen we jou bij de (praktische) organisatie van het gesprek.

Ter voorbereiding op dit initiatief heeft afstemming plaatsgevonden met het Netwerk Directeuren Sociaal Domein (NDSD) en met de Inspectie Gezondheidszorg Jeugd. Het is mogelijk om hen te vragen bij een reflectief gesprek aan te sluiten. 

Belangstelling? 
Neem contact op met Berthe Peerenboom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dan plannen we samen met het NJi een voorgesprek.

 • Seminar Floortje Scheepers: Jeugdhulp digitaal: het nieuwe normaal? +

  Op 7 oktober deelt Floortje Scheepers, hoogleraar Innovatie in de GGZ, haar visie op digitale innovatie in de zorg voor

  Lees verder...
 • Webinar en opbrengsten DataLab Jeugd +


  In juni hebben wij het DataLab jeugd met succes afgerond! Wat hebben wij veel geleerd van hoe je een DataLab

  Lees verder...
 • Uitnodiging Samen Reflecteren 2020 +

  NEVER WASTE A GOOD CRISIS…
   
  Heeft het omgaan met de corona-crisis ons wat
  geleerd over onze transformatie-opdracht?

  Wat begon

  Lees verder...
 • Najaarscongres 2020 +

  vp2

  Staan 19 en 20 november al in jouw agenda genoteerd? Zo nee: nog even doen! Dan vindt het najaarscongres van

  Lees verder...
 • Inspiratie: Technologie in de langdurige zorg +

  De ontwikkelingen en nieuwe maatregelen rondom het coronavirus binnen de langdurige zorg volgen elkaar razendsnel op. Vilans heeft ter inspiratie

  Lees verder...
 • Inzichten die de coronacrisis ons bracht +

  D VP1 e associatie voor Jeugd zet in op samen leren, ontwikkelen en innoveren. Om een beeld te krijgen van de

  Lees verder...
 • Verslag Inspiratiesessie ‘Samen leren met impact’ +

  200303 Verslag Inspiratiesessie Samen leren met impact Pagina 1 Afbeelding 0003 De Associatie voor Jeugd en Stichting Learning Together organiseerden op 3 maart de inspiratiesessie ‘Samen leren: een grote uitdaging’. Op

  Lees verder...
 • Samen Toekomst Maken: verplaatst naar 27 oktober 2020 +

  01 robot los In lijn met de maatregelen tegen het coronavirus die op 12 maart door de Rijksoverheid zijn aangekondigd, is door het

  Lees verder...
 • Succesfactoren van wijkgericht werken +

  normal Suzanne Marenne Lezing door en discussie met Marenne van Kempen en Suzanne Verdoold.
  Kring oud-leden Associatie Jeugd, Utrecht, 16 januari 2020

  Marenne

  Lees verder...
 • Inspriatiesessie: Samen Leren: een grote uidaging - 3 maart +

  200327 impact cr Gezamenlijke problemen los je niet alleen op. Samen leren vraagt dat we kwetsbaarheid durven laten zien. De voorbeelden laten zien

  Lees verder...
 • Verslag Kennissessie: Kleinschalige Voorzieningen +

  191121 KLV1 Op 21 november jl. gingen experts en professionals uit de praktijk, de wetenschap en uit (zorg)ondernemingen met elkaar in gesprek

  Lees verder...
 • 1