SIB Jeuglab Op 28 augustus was de startbijeenkomst van Social Impact Bond. Tijdens deze informatieve en goed bezochte sessie hebben we met veel collegae thema’s verkend die aan de orde zouden moeten komen in een werk/ leertraject, gericht op het omzetten van een goed idee naar een business case.

Jeroen den Uyl (TG) en ik hebben de afgelopen week een dergelijk programma uitgewerkt. Dat programma willen we graag aan jou voorleggen. Op basis van de positieve reacties bij de afronding van de verkennende sessie op 28 augustus hopen we dat ook jouw organisatie deel wil nemen aan dit traject.

Wat stellen we voor?
Aan het werk in 7 werk/leersessies van één dag.
Doel is om van een businessidee een financierbaar project te maken. Als Social Impact Bond of een ander construct.
Het verbinden van innovatie aan ondernemerschap is binnen de jeugdzorg/jeugdhulp minder ontwikkeld. We zoeken daarom de actieve bijdrage van banken en gemeenten. In de verkennende sessie werd duidelijk dat in wezen alle ‘partners’ naar nieuwe verhoudingen / allianties zoeken in deze periode van transformatie. Dat vergt van ons allemaal een coproducerende houding en een setting waarin we met elkaar kunnen leren.

Banken
We zijn echt blij dat we 4 banken en 2 fondsen bereid hebben gevonden om mee te doen aan het SIB-Jeugdlab. Zij willen ons op gezette tijden met hun kennis helpen de businesscases te onderzoeken op SIB-waardigheid.

Rol Gemeenten
Gemeenten spelen een belangrijke rol in dit traject. We raden jullie aan om vanaf de start vertegenwoordigers van betrokken gemeenten mee te nemen in dit traject. En met hen te bespreken op welke wijze zij betrokken willen zijn. In ieder geval wanneer je casus besproken wordt.

Programma geconcretiseerd
Wij organiseren 7 bijeenkomsten (van elk één dag) in de periode december 2015 – juni 2016. Bijgevoegd tref je een uitgewerkt programma aan met een overzicht van de data.
Met een aantal experts zijn we in gesprek wanneer zij een bijdrage kunnen leveren.

Deelname
De deelnemers brengen een casus in: een idee gekoppeld aan een rudimentaire businesscase. Deelnemers zijn bestuurder van een zorg voor jeugdorganisatie én een medewerker uit de organisatie.
Als de casus van een van de deelnemers uitgediept wordt (zo mogelijk op eigen locatie) staat de sessie ook open voor een aantal medewerkers en vertegenwoordigers van de gemeente.
Daarmee verbreden we direct het bereik van de kennis over dit thema in jouw organisatie.

Veiligheid
Basis voor alle deelnemers is (jeugdorganisaties, gemeenten, banken, fondsen) dat coproductie alleen kan als er een veilige omgeving is. Dat betekent dat de informatie die gegenereerd wordt niet gebruikt of verspreid wordt.
Voorbereiding
We vragen je voor de start een case in te brengen. Deze wordt door het team van SIB-Jeugdlab beoordeeld en becommentarieerd. Zo weet je van tevoren of de ingebrachte case in principe als werkmateriaal kan dienen en of er mogelijkheden zijn voor een realistische business case. Tijdens en tussen de bijeenkomsten door zijn experts beschikbaar voor advies en support.

Investering
Elke deelnemende organisatie investeert € 9.800,- Het traject kan van start gaan bij een deelname van minimaal 10 organisaties; er is een maximum van 13 organisaties.

Wie zijn wij
De Associatie voor Jeugd heeft voor dit project de samenwerking gezocht met Twynstra Gudde. Samen beschikken wij over brede kennis en netwerk van zowel het inhoudelijke veld van de jeugdhulp als de aanverwante sectoren als zorg, onderwijs en arbeid én over kennis om tot realistische business cases te komen.

Aanmelden
Voor 5 oktober 2015. Via het secretariaat van de Associatie voor Jeugd: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij verheugen ons op een productief traject met als ambitie om twee SIB’s in Nederland te bouwen!
Gerdi Meyknecht
Associatie voor Jeugd
Telefoon: 06- 55377719
Jeroen den Uyl
Twynstra Gudde
Telefoon: 06-10543056

adobe dowload

 

Klik hier voor het programma!

 • Save the Date - Inspiratiesessie Van curatie naar Preventie +

  curatiepreventie Op 4 oktober organiseren de Associatie voor Jeugd, Verdiwel en de Associatie Wijkteams de derde inspiratiesessie “Van curatie naar preventie”.

  Lees verder...
 • Samen Toekomst Maken groot succes! +

  Samen toekomst maken Dinsdag 16 April hebben ruim 600 professionals die werken in de jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg tijdens het event Samen Toekomst Maken

  Lees verder...
 • Verslag: Kring West aan zet! Voorjaarscongres 2019 +

  7024381 rainbow elephant herd Het voorjaarscongres start midden in het historisch centrum van het prachtige leiden in het Koetshuis de Burcht. Het Koetshuis stamt

  Lees verder...
 • Verslag Data Lab Jeugd 4 april 2019 +

  181220 Bigdata Op 4 april hebben we een energieke start gemaakt met een Data Lab Jeugd. Na een inleiding door Tom Pots

  Lees verder...
 • Uitnodiging: Tweede Inspiratiesessie Vakmanschap +

  20190314 094537 Op 14 maart kwam een gemêleerde groep van bestuurders, beleidsmakers en jeugdprofessionals uit wijkteams en gespecialiseerde jeugdhulp bijeen rondom het

  Lees verder...
 • Verslag: Inspriatiesessie Vakmanschap - 14 maart 2019 +

  20190314 094537

  Of je nu generalist bent of specialist, in een vrijwillig of gedwongen kader je vak uitoefent, de transformatie en het

  Lees verder...
 • Verslag: Bouwen aan pedagogische community’s - 8 februari 2019 +

  180226 Verdiwel Jeugdzorg en sociaal werk kunnen elkaar versterken en samen meer preventie bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door gezamenlijke combinaties van professionele en vrijwillige

  Lees verder...
 • Pamflet naar aanleiding van de sessie: 8 oktober MBO jeugdhulp +

  mboavjjzn De inspiratiesessie op 8 oktober heeft als een versneller gewerkt in een gezamenlijke praktijk- en beleidsontwikkeling van MBO en Jeugdhulp

  Lees verder...
 • 1